Kezdeném a hörcsögök fajtáival: létezik dzsungáriai törpehörcsög, roborovszki és szíriai aranyhörcsög. Nekem dzsungáriai törpehörcsögöm és szíriai aranyhörcsögöm van.

De kérem, a téma: mire jó egy hörcsög? Mire jó ez az állat? Csak a jó tulajdonságok: boltíves oldal, római orr. Egy tenyéren elfér, kis helyen, keveset fogyaszt. Gyorsan gyorsul. A versenyautókhoz hasonlóan van csíkozása. Leginkább a háta közepén. Az én legszebb példányaimnak átmenetes az oldaluknál a csíkjuk.

Mosakodni kell! Egy hörcsög kínosan ügyel a tisztaságára. Amelyik hörcsög büdös és koszos, az nincs elég gyakran kitakarítva. Itt jegyzem meg a hörcsögök alapfilozófiáját, miszerint: "ahol vagyok, oda szarok". Erre a mély bölcsességükre, miszerint nem kecmeregnek le a toálettre holmi belső késztetés okán, akkor ébredtem rá, mikor egy girbe-gurba csővel ellátott ketrecet vettem kedvenceimnek.

A cső takarítása viszont nem lett a kedvencem. Imádják, de ha nem elég eleven a hörcsög, ottragad benne. Szóval, egyelőre nem tervezem komolyabban csőlabirintus beszerezését hörcsögeim részére. Egyéb játékok: labda, amiben gurul a hörcsög, forgó (mókuskerék), amit hajtani tud. Én az utóbbi játékot tartom jobbnak, azért mert náluk bevált. A ketrecre rakható nagyon zörög, folyton nyikorog, így most a talpasat kedveltetem meg velük, hadd legyenek el vele egész nap.

A hörcsög jófej! Igen, ha kézhez van szoktatva. Egy nem kézhez szoktatott hörcsöggel csínján kell bánni, egyrészt mert haraphat, másrészt mert túl félénk lehet. Akinek nincs elég türelme, csakis eleven, stramm hörcsögöt vegyen. Javasolható a türelmetleneknek még a nyúl is, mivel az egy nagyon szelíd, jó kedélyű állat. Nekem lógófülű van: kiváló egészségben vannak, aranyosak és nagyon mohók. Aki tengerimalacot venne, az a macerás kategóriát választja. Egy olyan ember, aki nem tud napi rendszerességgel velük törődni, az ne vegyen tengerimalacot, volt nekem, hamar elpusztult. Viszont rettentően aranyosak, így a hosszútávú terveimben szerepel az alapos megismerésük és tartásuk. Egy tengerimalac szelidítése sok időt vesz igénybe, ezt mindenképpen vegyük figyelembe, ha vásárolunk egyet!

"Adj enni!" Egy hörcsögtulajdonosnak ez alapvető: a hörcsögnek kell ennie. Viszont, egy hörcsög jól elvan, ha nem tömködik, mivel nem liba: pofazacskójában tárolja a felhalmozott élelmet, segíti az emésztésben. Ott puhítja, tárolja. Persze, egy hörcsög is megéhezik, így gondoskodjunk napi egy maréknyi magkeverékről, lehet több is, ha esetleg váratlanul lebetegednénk és nincs rajtunk kívül hirtelen más, aki el tudná őket látni élelemmel. Ugyanezen okból praktikus az önitató, melyből én a gumitömítés nélkülit veszem. Ha megoldják anélkül is, akkor miért aggódjak, hogy kiesik? Ügyeljünk arra, hogy a törpehörcsögnek elég a kisebb csövű önitató a szájához, a nagyobbhoz több erő kell, hogy benyomja. Továbbá helyes a fogkoptatáshoz a száraz kenyér, és a vitamin-ellátáshoz a gyümölcs (nem sok!) és zöldség adása. Édességet ne adjunk, mert megromlik a foguk.

Törődés: a hörcsög igényli, hogy megsimogasd. De kell a reakcióidő, hogy ne szaladjon ki a kezedből! Ha bizonytalan vagy, akkor teríts le egy kendőt, vagy bármit, amit összehörcsögözhetsz és ügyelj arra, hogy minden ajtó zárva legyen. Mikor nekem kiszökött egy-egy hörcsögöm első dolgom volt bezárni az ajtókat. Ha nincs nyitva, nem tud tovább szökni. Ha kifáradt a hörcsögöd a sok rohangálásban, rakd vissza a ketrecébe. Gondosan ellenőrizd, hogy jól zártad-e le a ketrecét. Ha haladó hörcsögtartó vagy, akkor tarthatod nyitott tetejű akváriumban is (terrárium a rendes neve igazából, de az akváriumnak magasabb a fala - biztos ami biztos).

További érdekességek, fontos tudnivalók: http://www.torpehorcsogok.hu/, http://www.apromancs.hu/.

 

Szerző: Tüende  2010.11.26. 03:26 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tuende.blog.hu/api/trackback/id/tr482473956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FanaF1 2010.11.27. 17:06:46

Fotó nincs róluk? Szívesen venném, nézném. :)

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.11.28. 13:22:25

Rihaj!
Mi egy roborovszki sporthörcsöggel rendelkzezünk. Eredetileg ez is törpe, de sokkal gyorsabb, mint kicsi. Elvileg éjszaka fut a kerekében, nappal alszik, de a mienk éjjel-nappal fut. ÉS alomcsere után közvetlenül büdösebb, mint bármikor máskor, mert akkor jelöli fel a határokat. Mintha nem lenne elég egyrtelmű nek ia ketrec oldala, dehát, nem az eszéért szeretjük. A mienk egyébként egyáltalán nem iszik, ezért, egy hónapig volt neki vize, aztán kivettem az itatóját. Kap mindig friss zöldség-gyümölcsöt, azzal elvan. bárhová boldogan odaszarik, de hamar tenyértiszta lett, tehát, eleinte a tenyerünkbe is, ha simiztük, de erről már leszokott. Egyébként jó hörcsögöt tartani, mert kevés energiába kerül a kényeztetése. Végsősoron egyetlen ujj egyetlen mozdulatával a teljes hörcsög végigsimítható.
süti beállítások módosítása